Kan ik iets aan PDD-NOS doen?

Er zijn trainingen en behandelingen die jou kunnen helpen om beter om te gaan met de symptomen van PDD-NOS. PDD-NOS helemaal laten verdwijnen kan echter niet. Het belangrijkste is dat je accepteert dat je PDD-NOS hebt en ook kijkt naar de sterke kanten van jezelf. Waar ben je bijvoorbeeld goed in? Wat vind je leuk om te doen? Zorg ervoor dat je van die dingen zoveel mogelijk doet.

Bij dingen die je moeilijk of spannend vindt, kun je altijd anderen om hulp vragen. Jouw ouders, broertjes, zusjes, of vriendjes willen je vast helpen als je iets niet begrijpt. Net als bij andere kinderen helpt het bij jou ook om dingen die je spannend vindt toch te doen. Op die manier leer je dat sommige dingen helemaal niet zo eng zijn als ze lijken.

Er zijn veel boeken geschreven over PDD-NOS. Boeken met informatie over wat het is, maar ook boeken van andere kinderen of volwassenen met PDD-NOS. Het helpt om een boek uit te kiezen en dit te lezen. Op deze website vind je onder 'Verder lezen' een aantal boekentips.

Wanneer jij en jouw ouders kiezen voor behandeling krijg je ook veel informatie over PDD-NOS. Tijdens de behandeling wordt er samen met jou gekeken wat er goed gaat en wat je moeilijk vindt. De moeilijke dingen bespreek je met jouw therapeut en samen bedenken jullie een oplossing hoe je hier mee om kunt gaan. Sommige kinderen met PDD-NOS gebruiken medicatie, bijvoorbeeld omdat ze erg angstig zijn. Een andere behandeling voor PDD-NOS is het trainen van je hersenen, dit kan met behulp van Neurofeedback. Meer informatie hierover vind je op deze website onder het kopje 'Neurofeedback bij PDD-NOS'.