Wat merkt mijn omgeving van mij als volwassene met PDD-NOS?

Wat merkt je omgeving?

Het kan dat bij jou pas laat ontdekt is dat je PDD-NOS hebt en je omgeving nooit echt iets heeft gemerkt. Het kan natuurlijk ook dat je omgeving niets heeft gemerkt, omdat je strategieën gebruikt die je helpen om je goed aan te passen. Dit kun je ook onbewust hebben aangeleerd.

Over het algemeen merkt de omgeving aan volwassenen met PDD-NOS dat ze zich star gedragen, veel behoefte hebben aan structuur, ongeschreven regels snel overschrijden en zich moeilijk kunnen inleven in een ander. Voor volwassenen is de omgeving vaak een stuk strenger, dus wanneer er wat afwijkend is valt dat snel op.

Naarmate je ouder wordt leer je jezelf manieren om met je beperkingen om te gaan. Zo ben je misschien vanzelf stressvolle situaties gaan vermijden waarmee je veel moeite hebt. Toch is het ook belangrijk dat de omgeving rekening met jou houdt en je zoveel mogelijk helpt.

Wat merkt je partner?

Je partner merkt dat de communicatie met jou moeizamer gaat dan met andere mensen en kunnen jullie moeite hebben om elkaars gedrag te begrijpen. Verder kan je partner zich verbazen en erover klagen hoe je helemaal opgaat in je eigen interesses en hobby's. Daarnaast kun je minder tactvol zijn en niet weten wanneer iets beter wel of niet gezegd kan worden. Het valt een partner soms op dat je moeite hebt om spontaan gedrag te vertonen. Ook kan het zijn dat je dwingend bent over met wie en wanneer er contact is, zonder rekening te houden met je partner. Of dat je juist altijd je partner de sociale contacten en activiteiten laat regelen.

Wat merken je collega's

Waarschijnlijk ben je in werk terecht gekomen waarin je goed tot je recht komt, bijvoorbeeld werk gericht op techniek of werk met veel regels en structuur en weinig interactie tussen mensen. Je collega's lijken wellicht veel op je. Toch kan het dat zij merken dat je moeite hebt met communiceren, bijvoorbeeld tijdens de pauzes.